Breakfast pagi ini.
Cucur ikan bilis. Macam mana boleh jadi bentuk bulat?
Jawapan: Resipi cucur ini menggunakan air didih.
Moral of the story: Kalau resipi tulis air didih, jangan guna air suam/suhu bilik. Nanti tak jadi. Jadi cucur biasa. Follow the recipe. Hihi.
Resipi asal milik (klik sini).
Resipi asal milik (klik sini).
- 3 cawan tepung gandum*
- segenggam ikan bilis (tumbuk kasar)*
- 1 biji bawang besar potong2 kecil*
- 1 biji lada merah(dihiris)*
- daun sup/bawang (hiris)*
- garam secukup rasa*
- 2 1/2 cwn air panas mendidih
- minyak untuk menggoreng
Cara-Cara:
- Satukan bahan bertanda* dan gaulkan kesemua bhn*
- Bulatkan lubang ditengah adunan.
- Tuangkan air panas dan kacau dengan cepat, adunan akan menjadi berat dan kental.
- Bentukkan adunan spt bebola mengikut selera.
- Masa nak bulat2kan cucur, Yatie taburkan sedikit tepung di permukaan telapak tangan supaya mudah nak bentukkan bulat.
- Panaskan minnyak.. dan gorenglah dengan api sederhana hingga kekuningan..
- Angkat dan toskan. Hidangkan bersama sos kegemaran.
0 comments:
Post a Comment