Friday, 25 April 2014

Mengapa perlu ikut resipi?



Breakfast pagi ini.
Cucur ikan bilis. Macam mana boleh jadi bentuk bulat?


Jawapan: Resipi cucur ini menggunakan air didih.

Moral of the story: Kalau resipi tulis air didih, jangan guna air suam/suhu bilik. Nanti tak jadi. Jadi cucur biasa. Follow the recipe. Hihi.

Resipi asal milik (klik sini).

Bahan-Bahan:

  • 3 cawan tepung gandum*
  • segenggam ikan bilis (tumbuk kasar)*
  • 1 biji bawang besar potong2 kecil*
  • 1 biji lada merah(dihiris)*
  • daun sup/bawang (hiris)*
  • garam secukup rasa*
  • 2 1/2 cwn air panas mendidih
  • minyak untuk menggoreng

Cara-Cara:

  • Satukan bahan bertanda* dan gaulkan kesemua bhn*
  • Bulatkan lubang ditengah adunan.
  • Tuangkan air panas dan kacau dengan cepat, adunan akan menjadi berat dan kental.
  • Bentukkan adunan spt bebola mengikut selera.
  • Masa nak bulat2kan cucur, Yatie taburkan sedikit tepung di permukaan telapak tangan supaya mudah nak bentukkan bulat.
  • Panaskan minnyak.. dan gorenglah dengan api sederhana hingga kekuningan..
  • Angkat dan toskan. Hidangkan bersama sos kegemaran.

0 comments:

Post a Comment